HOLISTISCH
Met een holistische visie kijk en luister ik naar de mens. De mens in z’n geheel, de eenheid van fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Daarnaast is mijn visie Westers- en Oosters georiënteerd. Simpelweg omdat ik in Nederland geboren ben en mijn roots in Indonesië liggen.

HARMONIE
Harmonie is voor mij een van de belangrijkste krachten. Om harmonie te creëren laat je los en voeg je toe. Net zo lang tot je je senang voelt. Op je eigen tempo, in je eigen ritme en volgens je eigen wijsheid.

FYSIEK
Ons lichaam kent 11 fysieke systemen. Voor ieder systeem geldt dat het goed verzorgd moet worden wil het kunnen functioneren.

 In willekeurige volgorde:

1. Stresssysteem
2. Ademhalingssysteem
3. Urinesysteem
4. Hormoonsysteem
5. Voortplantingssysteem
6. Zenuwsysteem
7. Hart- en bloedvatensysteem
8. Lymfesysteem
9. Zintuigensysteem
10. Imuunsysteem
11. Bewegingssysteem

Het spijsverteringssysteem kan niet werken als er niets ingestopt wordt om te verteren. Het bewegingssysteem verstijft en verslapt onmiddellijk wanneer het niet beweegt. Het ademhalingssysteem kan niet zonder zuurstof werken. Het urine systeem loopt vast als ……… Het voortplantingssysteem………….. het hart en bloedvaten systeem………

Alle systemen zijn afhankelijk van elkaar. Het een functioneert niet optimaal zonder het ander. Het stresssysteem staat wat mij betreft in onze samenleving met stip op nr. 1.

MENTAAL
De mens is tot nu toe de meest uitgebreide versie van de natuur. We hebben een reptielenbrein, een zoogdierenbrein en een mensenbrein. Elk deel beschikt over eigen mogelijkheden.

Het reptielenbrein neemt belangrijke beslissingen. De kameleon in jou staat dag en nacht paraat. Je kunt erop vertrouwen dat je in je slaap gewaarschuwd zal worden voor gevaar. Je stresssysteem wordt in werking gezet door je zintuigen. Je hoort gevaar, je ziet gevaar, je ruikt gevaar, je voelt gevaar, je proeft gevaar, je hoort gevaar.

Om het reptielenbrein heen ligt het zoogdieren brein, dat zorgt voor emoties, motivatie en sociaal gedrag. En weer daaroverheen ligt het mensenbrein. Hierin zit het intellect en de taalfunctie. Alle delen van het complete brein werken samen.

Het stresssysteem waar we mee zijn uitgerust is van levensbelang. In deze hectische maatschappij komt het mensenbrein te weinig tot rust.

EMOTIONEEL
Vanuit de Westerse psychologie kennen we de volgende emoties: Angst, woede, vreugde en verdriet. Vanuit Chinees medisch perspectief wordt: woede, vreugde, bezorgdheid, droefheid en vrees besproken.

Mijn interesse ging als kind al uit naar psychologie, ik bestudeerde al vroeg het gedrag van de mens. Waarom doen we wat we doen? Hierbij spelen mentale processen en emoties een rol. Wanneer je emoties erkent en leert omgaan met de gevoelens die je ervaart, kun je beter met stress omgaan.

SPIRITUEEL – ENERGETISCH
Spiritualiteit gaat over het voelbare maar onzichtbare. Energie is een fundamentele natuurkundige grootheid. Wij hebben energie nodig om te kunnen denken, te bewegen en om ons warm te houden. Daarom voeden we ons lichaam en brein. Er bestaat ook nog universele energie. Een vitale kracht, die overal aanwezig is en altijd inzetbaar is.

Vanuit te TCM (Traditioneel Chinese Medicine) heb ik leren voelen en werken met de 12 hoofdmeridianen waardoor “levensenergie” stroomt. 6 yin- en 6 yangmeridianen. Ze hebben zowel een fysieke kant, als een psychische kant. Wanneer er stagnatie is in het verloop van je longmeridiaan hoeft er niet perse iets mis te zijn met je ademhalingstelsel maar kan er veel verdriet zijn. Een wonderbaarlijk systeem waar al eeuwenlang mee gewerkt wordt.

ONTSPANNEN
Iedereen weet wat “ontspannen” is iedereen heeft het nodig. Na inspanning volgt ontspanning. Iedere massage draagt bij aan ontspanning op alle systemen van het lichaam. Wanneer ik op het zenuwstelsel werk met bepaalde technieken, werkt dat door tot op overspannen organen of overbelaste spieren.